Hembygdsmuseet

Museibacken med hembygdsmuseet finns bara ett stenkast från den centrala gågatan i Pargas – nära till allt men ändå avskilt, grönskande och naturskönt. 

Pargas hembygdsförening som ansvarar för museet grundades år 1928. Byggnaderna på museiområdet har alla därefter flyttats till sina nuvarande platser från olika delar av socknen för att rädda dem från förstörelse. Det enda hus som står kvar på sin ursprungliga plats är huvudbyggnaden Ordenshemmet, som också inrymmer en museibutik där man kan köpa litteratur och presentprodukter av många slag.

På området finns Museibackens lekpark och speciellt sommartid ordnas flera olika evenemang och aktiviteter. Ofta ordnas också utställningar med varierande tema. Till museets årliga sommartraditioner hör Barnens Museidag den sista fredagen i juni och Öppet hus-dagen den sista söndagen i augusti. 

Museibyggnaderna

Till Pargas Hembygdsmuseum hör ett tiotal byggnader där man kan bekanta sig med hur pargasborna levde under olika århundraden. Under öppettiderna finns det en guide som berättar mera om liv och leverne i Pargas förr. Mera information hittar du på vår sida om museibyggnaderna

Varje hus representerar  olika tider i Pargas historia, bl.a. finns ett båtsmanstorp från 1700-talet, en landbondestuga från 1800-talet samt en skomakarverkstad, en skolsal och en kammarhandel från 1900-talets början. Man kan även besöka interiörer från 1920- och 1940-talen. Sist men inte minst finns också Kirjala Norrgårds ståtliga mangårdsbyggnad som bl.a. fungerat som gästgiveri och där Lenin har övernattat.